Prieskoniai ant palangės: ką žinoti?

Ar verta pasirūpinti dekoro detalėmis virtuvės interjere, jei jas galima palaipsniui valgyti? O tai kaip kitaip! Auginkite, grožėkitės ir skanaukite!

Štai viskas, ką reikia žinoti apie populiariausių prieskonių auginimą vazonėliuose.
Vazonėlius rinkitės pagal savo skonį, prieskoniai augs bet kokiame, net jei tai plastiko ar popieriaus. Tik pasirūpinkite, kad indo aukštis būtų bent 10-15 centimetrų.

Pirmiausia, turite daiginti sėklas. Tam reikia patiesti popierių ar kartoją į indą ir jį gerai sudrėkinti. Tada išbarstykite sėklas, uždenkite plonu sluoksniu žemės ir ją sudrėkinkite. Uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje, kartais sudrėkinant vandeniu.

Sugydusius daigus jau galima sodinti į vazoną ar kelis ir tuomet perkelti ant palangės. Tada svarbiausia, kad tada augalas gautų pakankamai šviesos ir gryno oro. Ir neperlaistykite – užtenka karto per savaitę.
Paaugus, skabykite ir valgykite, taip geriau vešės. O jei norite ilgiau džiaugtis prieskoniais, vos užsimezgusius žiedelius nukirpkite.

Bazilikas yra vienmetis augalas, bet ilgai duoda derlių. Turėtų būti sėjamas kovo pabaigoje – balandžio pradžioje. Pasistenkite laistyti pakankamai dažnai, kad išlaikyti ypač purią ir drėgną žemę, nes dideli baziliko lapai išgarina drėgmę. Laistyti geriausia rytais šiltu, pastovėjusiu vandeniu. Augs vešlesnis, jei laužysite viršutines šakeles. Ir nepamirškite – į tą pačią žemę gali būti sėjamas tik kas 10 metų, kitaip gali susirgti, o tai matysite iš rudų dėmių ant lapelių. Naudojamas šviežias, į karštą patiekalą įdedamas paskutinę minutę. Bazilikas džiovinamas tamsioje, vėdinamoje vietoje ir vėliau sutrinamas.

Kalendra – taip pat vienmetis augalas. Sėjama ankstyvą pavasarį, kas 2-3 savaites. Palyginus su baziliku, ji nėra reikli priežiūrai, yra atspari šalčiu, o ir dygsta gan ilgai. Net galima auginti žiemą, bet tam reiktų papildomo apšvietimo. Žaluma naudojama iki kol augalas ima stiebtis, nes nuskynus atauga daug rečiau. Kalendra džiovinama tamsioje, gerai ventiliuojamoje patalpoje.

Krapas, taip pat kaip kalendra, vienmetis ir nereiklus. Tik yra greitai peraugantis, tad norint turėti krapų, teks periodiškai sėti. O ir nuskynus, neatauga. Krapas yra pakankamai lepus, greitai vysta, tad reikia laistyti, bet negalima ir perlaistyti. Gerai auga ant palangės, nors patartina sėti lauke, nes jie mėgsta erdvę. O žiemą sėti nepatartina, nes saulės mažai, tad jie tampa beverčiais maistiniu požiūriu.

Petražolė yra jau dvimetis augalas. Kaip ir krapams, geriausia petražolėms yra augti atvirose erdvėse. O laistyti reikia su saiku, nes ims pūti. Jos yra gan lepus augalas – reikia purenti dirvą, papildomai retinti ir tręšti. (Trąšai geriausia – čiobrelių ar jonažolių arbata)

Čiobrelis jau yra daugiametis. Visai nelepus ir nereiklus dirvai augalas, gali augti ir lauke, tačiau tik saulėtoje vietoje. Čiobrelis yra sėjamas antroje balandžio pusėje. Jam gerai lengva, patręšta ir sausa dirva. Jo augimo laikotarpiu – geriausias aromatas atsiskleidžia prieš žydėjimą. O kas įdomiausia, skirtingai nei kiti – į maistą, kad atsiskleistų, jis dedamas gaminimo pradžioje. Čiobrelis džiovinamas mažais punteliais, tamsioje, gerai ventiliuojamoje patalpoje, periodiškai vartant.

Rozmarinas kitaip nei kiti daugiamečiai augalai, daiginamas auginiais. Galima daiginti visais metų laikais. Nuskynus, įkišama į vandens ar smėlio indą kol išleis šaknis ir tiek. Šilumos mėgėjas, nors gali augti ir lauke, tik žiemomis reiktų įsinešti į vidų. Džiovinama tamsioje, gerai vėdinamoje, apie 30-35 laipsnių aplinkoje.

Maistas gali būti ruošiamas šviežiais prieskoniais tik nuskynus. O galite prieskonius ir džiovinti. Bet kokiu atveju – jei teisingai auginote, turėtumėte jausti puikiai atsiskleidusį jų skonį patiekaluose.